Mustika in gesprek met Trends Radio Mustika internet streaming Archief Dialog Mondial
Absolute primeur voor RTV Mustika, Derenzo uit Nederland met " Verliefd ", op dit moment wordt overwogen om uit te komen met een cd en geen single, aldus de heer Ro Blanker verbonden aan dit geweldig project, vandaag gesproken te hebben. Mustika Radio " De meertalige zender " bevestigd hiermee de mondiale kijk op het gebied van hedendaagse muziek. Op de radio krijgt u ook backstage informatie van radiomaker Mas Jo over uiteenlopende muzikanten, naast zijn affiniteit met de Jawa Muziek(scene) in het bijzonder uit Indonesie, Suriname en Nederland.
 
  
 
" Lieveling van de week " Verliefd, Derenzo uit Nederland
 
Biografie: Derenzo Loyd Sumter  
 
Derenzo Loyd Sumter geboren 16 juli 1983 te Amsterdam west(nederland),  
 
Afkomstig uit een muzikale familie van 8 kinderen, Zijn vader en zijn moeder speelden een rol in Derenzo’s interesse in muziek.  
 
Op jonge leeftijd hield Derenzo al van muziek en zong/danste hij altijd mee met de muziek die zijn moeder op had staan tijdens het schoonmaken. Hij hield er vooral van om te zingen in de badkamer, tijdens het eten en vooral in de keuken(zijn meest favoriete plek om te zingen). Op school werd hij altijd door de docenten uit de klas gestuurd omdat hij altijd ging zingen tijdens de les uren. Er waren geruchten dat de docenten tijdens besprekingen zeiden dat muziek een slechte invloed had op Derenzo.  Op zijn 14e begon Derenzo muziek serieus te nemen en zijn netwerk te verbreden.  
 
Hij leerde zichzelf zangtechnieken aan waarbij hij uren alleen op zijn kamer zat met muziek van zijn grootste idool Michael jackson en ook Boyz II men, dru hill, sisqo whitney houston, mariah carey en vele andere. Derenzo ontdekte tijdens het procedure dat hij nog een talent had ontdekt...hij kon ook zijn eigen liedjes schrijven en componeren. Op een gegeven moment begon Derenzo overal te zingen en toen bleek zijn talent te worden erkend.  
 
In zijn buurt Slotervaart/Overtoomse veld(Amsterdam) werd hij snel bekend als ‘’ die ene zanger van de buurt ’’.  
 
Derenzo ging in verschillende zang/rap groepen genaamd ‘one way’, dda-q en de rapgroep‘de commissie a.k.a de outlaws’. Helaas is het niet zo goed gelopen met de groepen en derenzo ging verder als solo artiest. Hij heeft meegedaan aan vele talentenjachten en trad jaren lang op in het hele land met verschillende bekende artiesten van Nederland. Derenzo is een artiest die zijn eigen muziekstijl heeft gecreëerd met een eigen imago omdat hij altijd   
al anders wou zijn dan de rest.
 
Derenzo is in het bezit van een grote wens en dat is dat hij voor altijd het geschreeuw van zijn fans mag aanhoren.
 
Een passievrucht van eigen bodem…
PDF Afdrukken E-mail

  Sawoh 

Auteur: Mw Utami Alidarso ( Utami.Alidarso@Javanen.Org Utami.Alidarso@Javanen.Org Utami.Alidarso@Javanen.Org Utami.Alidarso@Javanen.Org Utami.Alidarso@Javanen.Org Utami.Alidarso@Javanen.Org Utami.Alidarso@Javanen.Org Utami.Alidarso@Javanen.Org Utami.Alidarso@Javanen.Org Utami.Alidarso@Javanen.Org Utami.Alidarso@Javanen.Org Utami.Alidarso@Javanen.Org Utami.Alidarso@Javanen.Org Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken )

Er zijn een aantal Surinaamse Javanen die wereldberoemd zijn. Wereldberoemd in eigen land weliswaar. Maar sinds kort kunnen we in de geschiedenisboeken deze beeldschone dame met passie bij schrijven die buiten Suriname en Nederland erg succesvol is. Oh jah? Jah! Haar naam is Rebecca. Wie? Juist! Rebecca. Een dame van 21 jaar, geboren uit een Surinaams Javaanse moeder en een Nederlandse vader. Ze is wereldberoemd in Indonesië en Maleisië.

Ze zingt de sterren van de hemel maar jammer genoeg voor mij in het Bahasa Indonesia. Toch is haar stemgeluid een van wereldklasse. Het nummer tanpamu is een lekkere rock-ballad. De clip ademt dezelfde sfeer als Evanescence-My Immortal. Een mee-neurie-nummer. Zo een die in je hoofd blijft hangen.

 Hoe is het allemaal begonnen? Ze is tijdens haar vakantie in Jakarta ontdekt tijdens het karaoke zingen. Een bobo van een platenmaatschappij was zo onder de indruk van haar stemgeluid dat ze binnen korte tijd een platencontract kreeg aangeboden. Sinds een jaar woont ze in Jakarta alwaar ze wereldberoemd is. Ben je nieuwsgierig geworden surf dan naar Youtube (waar hebben we dat meer gehoord???).

In korte tijd heeft ze al in meerdere glossy en muziekbladen gestaan. Waaronder de Rolling Stones magazine, juni 2007 editie

 
Graag wil ik u voorstellen aan Clarence ‘ CJ ’  Jahman, dankzij Brian Lotulung als mediator 
Door CJ,  Zoetermeer 25 juli 2007
 
 
 Update pic: Zoetermeer, 6 juli 2008 ©Mas Jo
 
 Geboren uit Javaanse ouders in Den Haag. Zijn moeder en vader zijn afkomstig uit respectievelijk Bakkie (Reijnsdorp) en Lelydorp. 
 
Vanaf zijn 8e jaar is Clarence al helemaal weg van piano’ s en keyboards. Hij was er zo dol op dat zijn ouders hem uiteindelijk lessen lieten volgen bij de Haagse Stedelijke Muziekschool (tegenwoordig bekend als het Koorenhuis). De lessen heeft hij ongeveer 9 jaar gevolgd en daarna is hij in de loop der jaren verder gegaan met verdere zelfontplooiing op basis van de kennis en vaardigheden opgedaan tijdens de lesjaren. Ondanks de aanbeveling die zijn leraar hem deed voor het Koninklijk Conservatorium heeft hij uiteindelijk voor een ‘ reguliere ’  vervolgstudie gekozen en is daarnaast altijd bezig geweest met muziek. 
 
Begonnen met schoolbandjes en verschillende keren met zijn vader meegereisd naar oefeningen van diverse Javaanse bands deed hem besluiten wat ‘ vasters ’  te zoeken met een band. Uiteindelijk werd hij benaderd door Pelangi, een indertijd redelijk succesvolle Javaanse band uit Amsterdam. Door het wekelijkse oefenen en de vele optredens die er (ook veelal bij Javaanse feesten) waren is hij, naar eigen zeggen, muzikaal meer gaan ‘groeien’ en is zich ook gaan toeleggen op het schrijven van nummers. Uiteindelijk heeft hij een groot deel  van de eerste CD van Pelangi geschreven. Na ongeveer 6 jaren met veel plezier bij Pelangi gespeeld te hebben zocht Clarence een andere weg op. Overigens is niet veel later een solo CD van de toenmalige Surinaamse Pelangi-zangeres Henna Lorraine geproduceerd door Harto Soemodihardjo.
 
Laatstgenoemde heeft ook aan de 2e CD van Pelangi meegewerkt. Overigens heeft Clarence altijd stille (maar zeer grote) bewondering voor Harto gehad. Daarna is Clarence zich wederom bezig gaan houden met het nog meer ontplooiien van zijn vaardigheden, zowel qua spel als qua componeren/arrangeren van nummers. In de tussentijd ook gejamd met Hans Dulfer en een workshop gevolgd bij producer Rob Bolland (van Bolland & Bolland, verantwoordelijk voor vele internationale hits). Ook in diverse gelegenheidsformaties gespeeld met o.a. Ragmad Amatstam en Oesje Soekatma.  
 
Uiteindelijk heeft hij zich, ook vanwege zijn liefde en affiniteit voor reggaemuziek, aangesloten bij de Nederlandse reggaeband Poor Man Friend (PMF), uiteraard na auditie. Op basis van zijn vaardigheden in het componeren en arrangeren heeft hij ook een groot deel van het debuut-album geschreven. Het aantal optredens met deze band begon toe te nemen en uiteindelijk heeft hij met deze band op vele (kern-)podia en festivals in de Benelux gestaan. Een van de hoogtepunten met de band is het feit dat Clarence met deze band in Duitsland op festivals het podium heeft mogen delen met reggaelegenden Yellowman (Jamaica) en Lucky Dube (Zuid Afrika).
 
Tevens is een van de nummers van het debuutalbum gebruikt voor toevoeging aan een scène in de Nederlandse soapserie ‘ Goede Tijden, Slechte Tijden ’ . Na ongeveer 3 jaar heeft Clarence de band verlaten om nieuwe ervaringen op te kunnen doen. 
 
Clarence is nooit zijn roots vergeten, hij beseft heel goed waar zijn overgrootouders vandaan komen. De Indonesische/Javaanse (Pop Jawa) muziek heeft hem altijd een vertrouwd gevoel gegeven, hij is dan ook als  kind opgegroeid met muziek van Mus Mulyadi, Waldjinah, Yadi S., Eddy Silitonga, Ervinna etc. etc. Hij wilde graag stappen zetten richting de Indonesische/Javaanse muziek. Tussentijds heeft onder andere muziek geschreven voor Javaans-Surinaamse zanger Brian Lotulung, Jusi Kasijo (waarvan een van de Javaanstalige nummers uiteindelijk op FunX werd gedraaid en een andere bij Bangsa Jawa radio) en Indonesische zangeres Yanthi Lesmono (‘Lali Janji  ’ op haar laatste album). Voorts heeft hij meegewerkt aan een compositie die werd uitgevoerd door het 60-koppen tellende Blazerskapel van het Korps Mariniers. Daarbij heeft Clarence meegedaan in de uitvoering ervan tijdens het Gala ‘ Weduwe van Indië’  dat in 2006 is uitgezonden door de TROS. 
 
In opdracht van de gemeente Den Haag heeft hij ook samen met producer Nick Boot gewerkt aan de CD ‘ Blueprint ’ waarop het koloniale (VOC-)verleden muzikaal, met inbreng van jonge getalenteerde Ind(ones)ische /Javaanse vocalisten (waaronder Celine Karijodikoro) , tot uiting komt. 

Momenteel speelt hij in de pas opgerichte Javaanse band ‘ Jamu ’ , samen met Kurt Amatsahip en Dooley Moeljoredjo (beiden ex-leden van Eromas, de band van Oesje) waarin ze voornamelijk Pop Jawa spelen, wat een erg vertrouwd gevoel geeft. Voor Clarence is dit een manier om de band en affiniteit met de Javaanse muziek/cultuur te behouden. Hiernaast zit hij momenteel  in een live hiphopband, waarin voornamelijk shows worden gegeven rondom frontman Mic- Nif. Deze rapper is voormalig lid van Nuclear Family, een in de scène erg bekende nationale hiphopformatie, welke onder andere op Koninginnenach en Parkpop in Den Haag hebben gespeeld.  Hij blijft bezig met diverse Cd-projecten (zowel Javaans gericht als daarbuiten). Hij staat open voor het schrijven van muziek voor diverse doeleinden en geeft incidenteel ook les aan belangstellenden om de basisbeginselen van het piano spelen te leren.  
 
Belangrijkste vindt Clarence met betrekking tot het Javaanse gebeuren: hij hoopt met zijn muziek een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de Javaanse (pop-)muziek. Hij is inmiddels al een aantal keren naar Indonesië geweest en laat zich graag beïnvloeden door de moderne popmuziek die daar door Javanen wordt gemaakt en op MTV Asia ten gehore wordt gebracht. Hij hoopt dat ooit voor deze moderne stroming van Javaanse muziek ook in Nederland en Suriname ruimte wordt gemaakt.
 
Muziek is dynamisch, wat er al is moet zeker behouden worden, maar geef daarnaast ook ruimte aan nieuwe stromingen. Als dit niet zo was, zou ook de huidige Pop Jawa ook nooit zover zijn gekomen als tegenwoordig……………..
 

Anthony & Tim
 

 
Hun toewijding en concentratie
leidt tot zeer fraai samenspel,
een belofte voor de Nederlandse
en hopelijk internationale
gitaarwereld.' Stichting Alhambra'


Anthony Wongsokarijo en Tim van de Brug leerden elkaar kennen tijdens nationale gitaarsoloconcoursen, waarop beiden diverse prijzen behaalden. Vlak na aanvang van hun studie aan het Conservatorium van Amsterdam richtten zij hun duo op. Reeds enkele maanden later wonnen zij het gitaarduoconcours van de European Guitar Teachers' Association (2000, 1e prijs). Sindsdien gaven zij concerten onder andere op de Nederlandse ambassade te Brussel, op het Gitaarfestival 2004 in Cultura te Ede en in de Alhambra Gitaarserie 2005 te Alkmaar.

Anthony Wongsokarijo (1981) werd geboren in Den Haag en kreeg zijn eerste gitaarlessen van zijn vader. Vanaf zijn zevende jaar had hij les bij Peter Vink. Momenteel studeert hij bij Lex Eisenhardt aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij zijn bacheloropleiding in juni 2006 zal voltooien. Hij won prijzen op diverse gitaarsoloconcoursen, waaronder het Nationaal Concours Voor Jonge Gitaristen van het Sweelinck Conservatorium Amsterdam en het Brabants Gitaarconcours. Naast zijn klassieke opleiding volgt hij jazzgitaarlessen bij Hans Kunneman.

Tim van de Brug (1980) werd geboren te Amstelveen. Vanaf achtjarige leeftijd kreeg hij gitaarles van Ton Terra aan de Muziek- en Dansschool Amstelveen en later van Martin Lichters. In juni 2005 behaalde hij zijn bachelordiploma aan het Conservatorium van Amsterdam. Daar studeerde hij klassiek gitaar bij Lex Eisenhardt en flamencogitaar bij Eric Vaarzon Morel. Beide onderdelen sloot hij af met een negen. Hij was als solist prijswinnaar op het Nationaal Concours Voor Jonge Gitaristen van het Sweelinck Conservatorium Amsterdam (1994, 1997, 2e prijs), het Interprovinciaal Concours van de Stichting Jong Muziektalent Nederland (1997, 2e prijs) en het Brabants Gitaarconcours (1997, 1e prijs).


PROGRAMMA

Concertrepertoire

Werken van onder andere:
Domenico Scarlatti (1685-1757)
Fernando Sor (1778-1839)
Isaac Albéniz (1860-1909)

Astor Piazzolla (1921-1992)
Sérgio Assad (1952)
Braziliaanse bossa nova
Spaanse flamenco