Homepage Fanclub Adverteren Administratie Links Promo RTV Mustika Spotlight Jamu Info


• Radio Mustika

JAMU INFO

 

(Foto/Multivibes, tekst Mas Jo Stg. Jamu) 
Pop Jawa zanger YADI Sukma (geboren Surabaya) overleden op 24 februari 2010 in Jakarta
Yadi Sukma, is in de nacht van dinsdag 23 februari op woensdag 24 februari 2010 om 01.00 uur overleden in Jakarta. Een week voor zijn overlijden trakteerde hij nog de heer Barodjie Kertosentono met een etentje in Jakarta. Yadi Sukma is 57 jaar geworden, laat een vrouw, 2 zonen en 1 dochter achter. Dezelfde dag is hij vanwege zijn islamitische achtergrond in Jakarta begraven en vernamen wij (Stg. Jawa Muziek) woensdag avond 19.30 uur van zijn vrouw Tuti en dat alles naar wens is verlopen met de begrafenis. Op 3 maart aanstaande zou hij 58 jaar zijn geworden. Enkele jaren geleden bestonden er plannen om hem naar Suriname te halen, echter De Schepper heeft anders beslist. Yadi Sukma had ademhalingsproblemen (astma patiŽnt) en kwam te overlijden.
In de afgelopen jaren sedert zijn komst in het jaar 1977 heeft deze zanger veel harten veroverd met zijn prachtige Javaanse levensliederen zowel in Suriname als daar buiten. Hij heeft de bekende 2-step, meer bekend als 1-2 dans ritme geÔntroduceerd met zijn teksten en arrangementen. Yadi S werd bij zijn komst in Suriname begeleid door de populaire muziekformatie T-Group í75. De veelzijdige artiest werd door Lincoln uitgenodigd om een aantal popshows (het werden in totaal 10 shows) te verzorgen in samenwerking met SCV Indra Mayu. Vele Indo Surinamers hebben mooie herinneringen aan deze bijzondere muzikant, die bekend staat om zijn lange haardracht tot ver beneden zijn rug. Wellicht hebben vele fans hun levenspartner leren kennen tijdens zijn komst in 1977.

Enkele evergreens van Yadi S zijn:" Ojo lali, Abot Sangane, dino riyoyo, Suriname, Ernstig, Paramaribo, mooie herinneringen, Putru Kediri, bocah anyar " en vele andere songs gaan de Jawa muziek geschiedenis in als ware klassiekers. Dagelijks worden zijn nummers afgedraaid bij de Javaans getinte radiostations. Enkele jaren terug bracht hij een nieuw album uit getiteld " Jamu Tresno". Deze bijzondere zanger geniet zeer veel waardering en erkenning onder de Indo Surinamers waar ook ter wereld. Slechts bekende onder de Jawa gemeenschap staat hij bekend als de zanger met langhaar, hoge schoenen (van die tijd), en felle klederdracht (rood). Blijkt uit navraag bij de echtgenote van Mus Mulyadi, Helen Sparingga die het bericht via Stichting Jamu project coordintor moest vernemen. Helen en Mus kennen hem van Surabaya en waren geschokt van het bericht uit Suriname.

De muziek van Yadi S. zal blijvende herinneringen zijn voor het Jawa minnend publiek en worden gekoestert. De 2-step Pop Jawa is door Yadi S .geintroduceerd, dankzij hem zijn er vele Surja Pop producties anno 2010 o.a. 2-step gekleurd met enkele nummers, naast de overige muziekgenres.

 

 LET'S GO CLASSIC  

 Anthony Wongsokarijo geboren in Nederland uit Surinaamse Javaanse ouders binnenkort op kanaal 50, Mustika TV in een nieuwe serie aflevering van JAMU. Uitgezonden op zondag 24 januari 2010. De Stichting Jawa Muziek heeft ook oog voor anderssoortige muziekgenres die sterk gericht zijn op Suriname, Indonesie en Nederland en niet uitsluitend de Jawa Muziek. Via radio Mustika wordt regelmatig onderwerpen behandeld van en over de Jawa muziek in cultureel perspectief.

Tekst/beeld: Mas Jo 11 januari 2010, historisch Fort Zeelandia a/d Waterkant


 IN MEMORIAM

IS HARYANTO (68)

Musicus Is Haryanto een begrip onder de Surinamers, in het bijzonder van Javaanse komaf

De Indonesische musicus Is Haryanto is op dinsdag 26 mei 2009 om 23.05 uur lokale tijd in het ziekenhuis Pertamina Jakarta overleden als gevolg van een darm timor. De beroemde en gerespecteerde Indonesische musicus in heel AziŽ tot ver in Japan, maar ook in AustraliŽ, Nederland en Suriname is er niet meer. De laatste ontmoeting van de schrijver van dit artikel dateert van juni 2003 in de studio op steenworp afstand van zijn woning in Jakarta.
Indo-(rock)muziek en kroncong uit Nederland (Den Haag) werd in de jaren zestig beschouwd als Javaanse muziek, totdat Surinaams Javaanse pioniers (ondernemers) muziek uitbrachten uit het verre Java op langspeelplaat (vinyl) en met de komst van de compact disk (CD), nu DVD kreeg deze muzieksoort meer aandacht dan voorheen. De pop Javaanse muziek uit het buitenland met name IndonesiŽ heeft voor een deel de muziek-ontwikkeling in Suriname in de afgelopen 35 jaar in cultureel opzicht sterk beÔnvloed.
De drang om een eigen productie te maken door jongeren is toegenomen sinds de " wie egi sani " beweging en nu door de huidige Multi media technologie ongekende mogelijkheden ontstaat om muziek te maken. Ook de komst van vele artiesten sedert 1972 van artiesten uit Java heeft een enorme muzikale impact gehad op de ontwikkeling van het Javaans levenslied in Suriname. Een niet te verwaarlozen factor met betrekking tot de doorgifte van muziek is de rol die de Jawa media huizen vervullen. Wijlen Is Haryanto is onder de Javaanse doelgroep zowel in Suriname en Nederland een begrip sedert de introductie van zijn songs op de radio maar ook door de populaire muziekformatie The Favourites Group midden jaren zeventig. Hij wordt gezien als grootmeester in het schrijven en arrangeren van het Javaans levenslied.
Zijn teksten behandelen dagelijkse situaties die voor een ieder herkenbaar is met soms diepe filosofische invalshoeken, sterk gericht op de bevordering van de eigen identiteit in een brede context. Hij heeft voor vele artiesten muziek geschreven die populair zijn geworden in de muziekindustrie. Denkt u bijvoorbeeld aan "sepanjang Jalan Kenangan " die populair gemaakt werd door Tetty Kadi.
Indonesische artiesten als Waldjinah, Mus Mulyadi, Didi Kempot, Indah Andarini, Laily Dimyathie, Titiek Sandhora, Mamiek Slamet, Tiara Wiyono, Tuty Tri Sedia en Bob Tutupoli hebben liedjes van hem opgenomen. Oom Is, zoals men hem noemde is voor vele artiesten in en buiten IndonesiŽ de guru (grootmeester) met een grote "G". Hij wist ook de juiste artiest uit te kiezen om zijn songs te vertolken.
In elke muziek toko op Java en ook op de jaarlijkse Pasar Malam in Den Haag is zijn muziek te verkrijgen. De radio jukeboxen van de Javaans getinte mediahuizen in Suriname en de lokale radioaanbieders in de grote steden van Nederland zijn incompleet zonder zijn muzikale werken. Zijn dochter Vien Haryanto vertolkt de levenswijze van de Javanen in het rijstdistrict Nickerie op voortreffelijke wijze en is een klassieker onder vrijwel alle Javanen over de hele wereld. Niet gek als Is Haryanto deze song de titel meegeeft " Nickerie ".
De songs " Saramacca " en " mi fowtu " zijn typisch herkenbare Is Haryantoís melodieŽn die uitgebracht zijn door de muziekuitgever Pasta Music en Entertainment in Nederland. In het najaar van 2007 doneerde hij aan de Stichting ter bevordering en ontwikkeling van de Jawa Muziek in Suriname een album getiteld " sedulur-sedulur Suriname " (mijn familie in Suriname). Het lied " Hatimu-hatiku " is in IndonesiŽ een van zijn vele hits die vertolkt werd door verschillende artiesten en uitgegroeid tot een tijdloze evergreen.
Zijn doorbraak begon vlak na de onafhankelijkheid van IndonesiŽ met The Favourites Group als antwoord op de westerse groepen The Beatles en Rolling Stones en Indonesische bands The Mercyís, Panbers en Koes Ploes.
Zelf was hij een grote fan van Elvis Presley en dat is duidelijk te merken in enkele producties van hem. Is Haryanto schreef ruim 800 songs in alle muziekgenres die IndonesiŽ rijk is, van traditionele muziekgenres tot de populaire Pop Indonesia songs. Hij heeft enige tijd een artiestencafť nabij het MONAS (nationaal monument) in Jakarta gerund waar artiesten elkaar regelmatig konden ontmoeten en optredens verzorgden voor het uitgaans publiek.
Hij heeft meerdere malen Nederland en Suriname bezocht. Zijn laatste concert in Suriname in de Anthony Nesty Sporthal was in 2000 samen met de Indonesische zanger Didi Kempot en de in Nederland woonachtige Surinamers Ragmad Amatstam en Hendrik Mentokarijo. Met de wereld bekende Oscar Harris had hij een speciale band in de afgelopen jaren opgebouwd en hebben ze een aantal producties samen uitgebracht waarbij Oscar enkele songs vertolkte in de Indonesische taal (Bahasa Indonesia).
Is Haryanto is op 22 augustus 1940 geboren in Solo (Midden-Java) en laat een vrouw en 5 kinderen achter. Hij is 68 jaar geworden en op 27 mei jongstleden begraven in Jakarta. Ook Willem Soediono van RTV Mustika woonde de begrafenisceremonie bij. Goede reis (selamat jalan) ...........Is Haryanto.
Een bijdrage van projectcoŲrdinator Mas Jo Moestadja van Stg. Jamu Suriname/RTV Mustika


 
Paramaribo - juli/aug 2008 (fragment van een nog te verschijnen artikel (auteur: Mas Jo Moestadja)
 
Aanleiding

 

Met de komst van de Javaanse contractarbeiders op 9 augustus 1890 om tegen hongerlonen op de plantages arbeid te verrichten hebben ze o.a. ook de taal, dans, zang, muziek, adat traditie, kleding en eetgewoonten enz... meegebracht in hun culturele bagage. De traditionele gamelan muziek is in de afgelopen jaren in sociaal en cultureel perspectief uitgegroeid tot een moderne lichte muziekvorm met soms westerse en Caribische invloeden, bekend geworden onder de naam Surja Pop. Deze muziekstijl geeft een duidelijk geografisch onderscheid t.o.v. de geÔmporteerde (Pop Jawa) uit het verre Java. De geÔmporteerde Pop Jawa muziek uit Java heeft positief gewerkt in de ontwikkeling van het Javaans levenslied.

 

Korte situationele analyse

 

Hoeveel definities bestaan er van het begrip cultuur?

 

In dit artikel beperken we ons tot zang, muziek en dans als culturele expressies. In een latere fase zal door M-Foundation vanuit een wetenschappelijke invalshoek dieper in deze materie worden ingegaan.

 

Hoe is de Javaanse muziek ontstaan en welke soorten daarvan zijn sedert de vestiging van de immigranten vanaf 1890, nog overgebleven en hoe is hun ontwikkeling in Suriname, Nederland en in het herkomstland?

 

De positie die de Javaanse muziek (traditionele versus moderne) tegenwoordig inneemt is geheel anders dan in de periode 1890-1995, 115 jaar lang was de positie een lage, in de schaduw van de dominante culturen in Suriname. Een positie die afgeleid kan worden van de relatief lage sociaaleconomische positie van de Javanen als etnische groep met een minoriteitstatus.

 

Pas in 1995 werd het eerste Javaanse radio station (Garuda) opgericht, dat van belang was voor de promotie en ontwikkeling van het Javaanse lied. Andere radio stations werden respectievelijk in 1997 (Bersama), in 1997 (radio Pertjajah) en in 2003 radio Mustika opgericht. Deze mediakanalen kunnen als extra stimulans worden beschouwd om Javaanse songs te maken (op CD en DVD). Nieuwe tekstschrijvers, componisten en arrangeurs kwamen erbij. Zo ook namen de artiesten met hun muziekproducties toe, tengevolge waarvan de populariteit van het Javaanse lied toenam.

 

De voorbereidingen worden reeds nu getroffen om het eerste Surja Pop componisten festival te houden door een speciaal hiervoor op te richten muziekorganisatie te weten de Stichting JAMU.
 
 
Logo bedenker wijlen dichter Surianto, Jozef Ralim Hardjoprajitno

Periodisering van de maatschappelijke positie van de Javanen en daaraan gerelateerd de positie van de Jawa Muziek. De soorten Jawa muziek worden eveneens in een later stadium uitgewerkt.

 

1.                   de periode 1890-1939;

2.                   na de II Wereld Oorlog tot 1954;

3.                   periode van het Statuut tot de onafhankelijkheid in 1975;

4.                   1975 -1980;

5.                   1980 -1987 Revo tijd

6.                   1987 -1996, Front en Nw - Front periode

7.                   1996 -2000 president Wijdenbosch

8.                   2000 -2005 Vene II periode;

9.                   2005 -2010 Vene III periode met cultuurnota van het directoraat Cultuur van het Minov (2007)        

De Stichting Jamu zal nagaan welk beleid de overheid (koloniale , post koloniale, Revo en Post Revo) ten aanzien van de cultuur naar diverse etnische groepen toe gevoerd heeft en nog voert. Hiervoor zullen notaís bestudeerd worden, archieven geraadpleegd en gesprekken voeren met sleutelfunctionarissen.
 
De bijdrage van de Indo - Surinaamse muzikanten die zich voor of na de onafhankelijkheid in Nederland hebben gevestigd zal eveneens worden geÔdentificeerd etc..
 

 
Archief foto 16 oktober 2005, Lezing: Mas Jo Moestadja " van gamelan tot Pop Jawa  en de creolisering processen in een deel van de Javaanse muziek " Stg. Podium Kwakoe A'dam ZO. Initiatiefnemer drs. Jules Rijssen. M.m.v. dhr P. Lutz (Anda Suriname), N. Pasaribu, video registratie Mas Latin.
 
Foto vlnr: Kurt Amatsahip, Stanlee Rabidin, Erwin Pasaribu, Harto Soemodihardjo, Ragmad Amatstam, Nurman Pasaribu, Oesje Soekatma en Eddy Assan.
 

BACK STAGE INFO:
 
Achtergrond info Ita Suwardi
 

Voor Ita Suwardi zal dit haar 2e tournee zijn met Surinaams meest populaire componist/tekschrijver en producent Mantje Karso. De re-arrangementen van het nog te verschijnen album van Lia Emilia is uitgevoerd door Mantje. Alle songs zijn geschreven door Didi Reogís.

 

Ita Suwardi heeft in de afgelopen 3 jaar veel fans in Suriname en ook in Nederland opgebouwd. De student communicatie wetenschappen in Jakarta zal haar scriptie vlak voor haar vertrek inleveren en hoopt Ita Suwardi (Tri Hartatik) na terugkeer media augustus as. geslaagd te zijn. Zij heeft een aantal albums uitgebracht onder de label Kerto Digi Pro en radio Surjadjati mocht ď Kembang Suriname ď in Nederland uitbrengen. In maart vorig jaar kwam haar album uit met 5 nummers van Indah Andarini. Uit dit album (uitgebracht door restaurant De Smeltkroes Amsterdam ZO) is het nummer ď Kelakon Ē favoriet bij de tieners in Suriname en razend populair bij alle Javaans getinte mediahuizen, terwijl de traditionele ď Idjo-idjo " het ook heel goed doet.

 

Het Jawa muziek minnend publiek kan uitkijken naar een spetterende Pop show met beide artiesten op vrijdag 8 augustus 2008 in de Anthony Nesty Sporthal onder begeleiding van Jamu-II band o.l.v. Mantje Karso Feat. Lilian Tordjo.

 
Programma
 
Op het programma met een fundraising karakter voor de goede doelen van de Stichting JAMU zullen de toonaangevende artiesten Melati Djamin, Armand Cheuk A Lam, Maikel Karmo, Lilian Tordjo, muziekformatie Existant met Farry Ann optreden. Traditionele gamelan van Krido Wanita uit Javaweg, Indonesische dansopvoering van de Ambassade (KBRI) en het komisch educatieve Jamu cabaret een special act opvoeren. Last but not least JOGGAMAN en een special compositie voor 118 jaar herdenking Javaanse immigratie door top muzikant MARLON ESKAK.

In voorbereiding JAMU lezing: " van Kroncong tot Dangdut " en Internetwebsite Stichting JAMU, planning realisatie: Januari 2009

Maak nader kennis met Lia Emilia

 

De op Mataram geboren full time zangeres Lia Emilia (Emilia Yusuf) komt uit een gezin van 10 kinderen en is zij de jongste. Lia Emilia haar roots ligt op Malang (Oost-Java). De sportieve zangeres is erg gesteld op reizen en shopping. Een lekkere bakso (vleesballetjes soep) en seafood is haar favoriete eten.

 

 
ALBUM:                               

 1.            CEPETAN DONG RELEASED FEBR.2006 IN INDONESIA

 2.            SYHARA, RELEASED FEBR.2007

 3.            SISO TRISNO - KERTO DIGI PRO 2007                  (TO BE RELEASED)

 4.            JANKRIK GINGONG - KERTO DIGI PRO 2008        (TO BE RELEASED)

 

TV OPTREDENS (Progr)

 

SCTV                      : Award, Laris Manis, Top Boxing, Gerobag Keliling, Canda Sinden etc.

RCTV                      : Joget, Quiz Fantastik

TRANS TV              : Digoda, Dag Dig Dug, Goyang Aja, Diva Dangdut, Dorce Show

TVRI                        : Kamera Ria

LATIVI                     : Dangdut Asyk

TPI                           : Gurau Asyk

INDOSIAR               : Dangdut Ria

TV 7                        : Cipika Cipiki

                                              

OPTREDENS op

 

SUMATRA              : Pelembang , Riau, Jambi, Lampung

KALIMANTAN         :Balikpapan, Tenggarong, Samarinda

SULAWESI              :Makasar, Ternate, Menado, Kendari, Pare Pare

IRIAN JAYA            :Jayapura. Sorong, Nabire, Wamena, Timika

TIMOR                :Teminambuan

BALI                  : Kartanegara

JAVA                      :Surabaya, Bandung, Semarang, Yogyakarta

 

Buitenlandse optredens

 

ZUID KOREA           :  Seoul mei 2006

AUSTRALIE            :  Sydney. Okt.2006

 
SURINAME              : Paramaribo, 8 augustus 2008 op uitnodiging van Stichting Jawa Muziek.
 
 
Veelzijdige zanger Brian Lotulung zegt " Yes I do " tot zijn geliefde Suzanne Ardjooetomo
 

 
Brain Lo is een veelzijdige sociaal bewogen zanger, tekstschrijver, tv-programmamaker, video-editor woonachtig in Roterdam die bereid is gevonden zich belangeloos voor Stg. Jamu, de Surinaamse gemeenschap in te willen zetten.
 
Hij werkt op dit moment heel hard aan een solo album na " Mandy, Zara chehera en Ibri Momenti " en onlangs de cd met Eddy Assan " Kon dja na mie ", met verschillende muziekarrangeurs waaronder Clarence Jahman, meer bekend als CJ, toetsenist van de gelijknamige band JAMU uit Rotterdam. Naar verwachting zal dit album in 2009 worden uitgebracht. Brian Lo wil nog niets kwijt wat het thema zal zijn van zijn solo cd, dus kijken we uit wanneer de eerste promo song het licht zal zien en vrijgegeven zal worden. Wellicht draagt hij een special song op aan zijn lieve vrouw Suz.
 
Geinspireerd door wijlen zijn vader Hendrico Lotulung, gitarist en zanger (Mawar Merah) zet hij de muzikale lijn voort. 
 
Het gelukkig getrouwd gezin Lotulung - Ardjooetomo,
Rotterdam 23 juli 2008.
 
" Go With the flow
With Brian Lo "
Rotterdam - 23 juli 2008 Stadhuis Coolsingel
Tekst: Mas Jo - Beeld, PaSensi Pics
  
Het bestuur van de Stichting JAMU wenst programma coordinator - JAMU Nederland, Brian Lotulung en echtgenote Suzanne Ardjooetomo en gezin heel veel voorspoed en geluk met hun huwelijk op 23 juli jongstleden, na 16 jaar samenwonen.